Hyötyliikunta

Hyötyliikunta on joukkoliikenteen suosimisen ohella oiva keino vähentää liikenteen aiheuttamia päästöjä sekä negatiivisia ympäristövaikutuksia. Suosi lyhyillä matkoilla kävelyä tai polkupyörää! Samalla oma kuntosi nousee. Työmatkat on hyvä taittaa mahdollisuuksien mukaan pyöräillen. Kun aamu alkaa raittiissa ulkoilmassa ulkoillen, sujuu työpäivä yleensä tavallista paremmin. Sekä keho että mieli pysyvät helpommin kunnossa hyötyliikunnan avulla. Luonnossa liikkumisen tiedetään vähentävän stressiä. Onkin hyvä idea yhdistää liikunta sekä luonnossa virkistäytyminen yhteen – samalla saat ikään kuin kaksi kärpästä yhdellä iskulla.

Pienten lasten äidit voivat myös hyötyä lapsen kanssa lenkkeilystä. Pienen vauvan tai taaperon kanssa voi olla vaikeaa päästä kuntosalille ja oma kunto saattaa helposti heikentyä ilman harjoittelua ja riittävää liikuntaa. Kuitenkin lastenvaunujen kanssa on helppo lähteä kävelylenkille. Monet lenkkeilyreitit soveltuvat myös lastenvaunuille, erityisesti, jos lapsesi vaunuissa on suuret renkaat. Kauppareissut on näppärää hoitaa kävellen lastenvaunujen kanssa ja pakata ostokset sekä vaunujen alle että vaunujen verkkokassiin. Jos tämäkään ei riitä ostosten kuljettamiseen, on näppärää ottaa mukaan tukeva selkäreppu tai -rinkka, johon voi pakata loput ostokset. Ostosten kuljettaminen lisää liikuntaan tehoa ja samalla kuntoilun tehokkuutta.

Johtopäätöksiä

Kuten edellisillä sivuilla on moneen kertaan mainittu, aiheuttaa liikenne runsaasti negatiivisia asioita ympäristölle sekä ihmisille. Se aiheuttaa elinympäristöjen pirstoutumista sekä ilman saastumista. Suomessakin arvioidaan kuolevan joka vuosi runsaasti ihmisiä ennenaikaisesti juurikin liikenteen aiheuttamien ilmansaasteiden vuoksi. Liikenteestä aiheutuu ilmansaasteiden lisäksi myös melua, joka vaikuttaa haitallisesti ihmisiin aiheuttaen esimerkiksi erilaisia unihäiriöitä. Unettomuus puolestaan voi pahimmillaan johtaa huomattavan vakaviin terveysongelmiin, joten olisikin tärkeää kiinnittää huomiota liikenteen meluhaittojen ehkäisyyn. Kaupunkisuunnittelulla on tässä tärkeä osa.

Liikenteessä kuolee sekä ihmisiä että eläimiä. Ihmishenkien menettäminen on aina suuri tragedia, mutta myös harvinaisten eläinlajien kohdalla jo yhdenkin yksilön menettäminen voi vaikuttaa radikaalilla tavalla koko eläinlajin säilymiseen. Myös liikenteessä loukkaantuneiden määrät ovat hälyttävän suuria kaikista niistä turvatoimista huolimatta, joita on pyritty tekemään liikenneturvallisuuden parantamiseksi.

Jotta liikenteen aiheuttamia haitallisia vaikutuksia voitaisiin alentaa, kannattaa suosia sekä joukkoliikennettä että hyötyliikuntaa. Esimerkiksi Helsingissä on kattava joukkoliikenneverkko ja liikkuminen onkin helppoa erilaisten joukkoliikennevälineiden avulla. Bussit, metro, ratikat ja juna huolehtivat sujuvasta liikkumisesta.
Hyötyliikunnasta on nimensä mukaisesti monenlaista hyötyä. Se auttaa sekä kohottamaan kuntoa että säästämään rahaa ja luontoa. Esimerkiksi työmatkojen kulkeminen pyörällä on oivallinen tapa kohottaa omaa kuntoa, virkistää omaa mieltä sekä säästää rahaa ja luontoa. Pienten lasten äideille soveltuvat hyvin vaunulenkit lasten kanssa. Lapset kulkevat näppärästi mukana lastenvaunuissa ja äidit saavat samalla sekä liikuntaa että raitista ilmaa. Samalla on näppärää käydä hoitamassa myös päivittäisiä asioita, kuten ruokaostokset.

Ammattiliikenteen päästöjen vähentämiseksi on tärkeää kiinnittää huomiota esimerkiksi kuljetusyritysten johtamiseen. On tärkeää perehdyttää kuljettajat taloudellisen ajotavan saloihin ja varmistaa, että he tietävät miten juuri niillä automerkeillä ja -malleilla, joita kyseisen yrityksen ajokalustosta löytyy, kannattaa ajaa, jotta ajotapa olisi mahdollisimman taloudellinen. Taloudellinen ajotapa säästää luonnon lisäksi myös ajokalustoa, joten sen avulla myös yrityksen on mahdollista saada aikaan taloudellisia säästöjä. Usein ekologisuus ja ekonomisuus kulkevat käsi kädessä. Ei ole siis yhdentekevää millaisia valintoja esimerkiksi ajokalustojen hankinnan osalta tehdään. Erilaisten toimien avulla voidaan saada aikaan merkittäviä säästöjä, minkä vuoksi onkin erityisen tärkeää, että yrityksen johto on sitoutunut toimiin, joiden avulla voidaan vähentää ammattiliikenteen aiheuttamia päästöjä sekä luonnon kuormittumista.

Olisi tärkeää myös kehittää uusia keinoja, joiden avulla liikenteen aiheuttamaa luonnonvarojen tuhlausta voitaisiin ehkäistä. Esimerkiksi autonromuista kierrätetään jo valtaosa Suomessa, mutta silti kierrätysprosenttia voisi vielä entisestäänkin nostaa.